An environmentally conscious family tapped DAO and Re Arquitectura to design a home expansion project with a low environmental footprint. In response, the architecture firms created the Franceschi Container Houses, a series of cargotecture apartments to independently house the family’s three sons. Located in Santa Ana west of Costa Rica’s capital, the repurposed shipping container dwellings make use of passive climate control, solar water heaters, and recycled materials to minimize waste and energy demands.

Franceschi Container Houses by DAO and Re Arquitectura, Franceschi Container Houses Costa Rica, Franceschi Container Houses Santa Ana, repurposed shipping container housing, cargotecture in Costa Rica, cargotecture family home, cargotecture apartments,

Franceschi Container Houses by DAO and Re Arquitectura, Franceschi Container Houses Costa Rica, Franceschi Container Houses Santa Ana, repurposed shipping container housing, cargotecture in Costa Rica, cargotecture family home, cargotecture apartments,

Set next to the Uruca River canyon, the Franceschi Container Houses were built on the same property as the main family house where the clients have been living for around 20 years. The project comprises three independent units raised off the ground for minimal landscape impact. The dwellings were built from repurposed 40-foot-tall cargo containers and feature identical floor plans.

Franceschi Container Houses by DAO and Re Arquitectura, Franceschi Container Houses Costa Rica, Franceschi Container Houses Santa Ana, repurposed shipping container housing, cargotecture in Costa Rica, cargotecture family home, cargotecture apartments,

Franceschi Container Houses by DAO and Re Arquitectura, Franceschi Container Houses Costa Rica, Franceschi Container Houses Santa Ana, repurposed shipping container housing, cargotecture in Costa Rica, cargotecture family home, cargotecture apartments,

Related: Qatar unveils first-ever FIFA World Cup stadium to be built from shipping containers

The architects carefully placed the dwellings to maximize passive climate control conditions and to optimize natural lighting. The social areas and a deep covered porch are located on the ground floor while the private areas are placed on the upper level. Waste was minimized through recycling and leftover materials like wood and metal were reused for miscellaneous objects like handrails, door handles, planters, and hangers.

+ Re Arquitectura

Via ArchDaily

Images via Re Arquitectura

Franceschi Container Houses by DAO and Re Arquitectura, Franceschi Container Houses Costa Rica, Franceschi Container Houses Santa Ana, repurposed shipping container housing, cargotecture in Costa Rica, cargotecture family home, cargotecture apartments,

Franceschi Container Houses by DAO and Re Arquitectura, Franceschi Container Houses Costa Rica, Franceschi Container Houses Santa Ana, repurposed shipping container housing, cargotecture in Costa Rica, cargotecture family home, cargotecture apartments,