The Sun Rain Room is an extension and restoration of a two-story Grade-II listed townhouse designed and constructed by Tonkin Liu. Partnering with local craftspeople to complete the project, the London-based architecture firm was able to create an extension of the existing structure through a landscape that feeds off of the sun and rain.

a red brick building with white framed windows. in front of the building is a green roof that covers a patio area below

The house, which was built as a home and studio for the owner, features a green roof, garden room and reflecting pool that are all designed to uniquely celebrate nature.

a night view of the house, showing lights embedded into the green roof and a reflective pool of water below, on the patio.

The garden room on the ground floor is encased in a wall of curved glass that works as both a living space for occupants and as a meeting area for the owner’s professional studio. The covered outdoor area connected to the garden room contains a studio workshop, kitchen, potting shed, recycling bay and a store. Another wall of sliding mirrors conceals the planter for a collection of small trees that grow through the green roof overhead. The neighboring open patio covers a basement refurbished with a new bedroom, two bathrooms and a utility area.

two photos. to the left, a far view of the pool of water, surrounded by the green roof. to the right, a close-up of the pool as rain falls into it

The courtyard garden’s perimeter walls support a roof made of plywood cut to allow the most possible light into the site. Between the patio (which frames the terrace) and the house sits an etched glass staircase to bridge the two spaces.

a white front door with brick around it, and a circular cut-out rooftop above.

The true meaning of “Sun Rain Room” comes to play with the 110-millimeter structural shell roof that is perforated with coffered skylights made to mimic raindrops that land onto the pool. This creates an ethereal, organic environment inside the home.

two photos. to the left, light colored wood features in the bedroom. to the right, a shot of an all-white bathroom, with black and white coat hung up on a doorknob to the left

To make the townhouse more sustainable, heat loss from the ground floor is decreased through double-glazed, double-laminated glass with low-e coatings. Waterproof concrete was used in the construction of the basement, which removed the need for a backup waterproofing system. What’s more, the light-well from the plywood roof around the courtyard has improved the affecting passive ventilation strategy for the home.

to the left is a dark gray structure with plants growing over it and at the base where a pool of water is located. to the right is a white building with reflective glass walls. above is a circular, curved roof

The green roof not only contributes to sustainable drainage, but is also planted with local trees and plants that suit the natural habitat to improve the site’s biodiversity. The reflecting pool is filled naturally with harvested rainwater, also used to irrigate the green roof.

+ Tonkin Liu

Images via Alex Peacock, Greg Storrar, Tonkin Liu, and Alexander James Photography