London-based JaK Studio has just unveiled a retro beach hut that rotates to follow the position of the sun. Located on the popular Eastbourne Beach, The Spy Glass is an egg-like pavilion striped in bright colors with an all-glass facade on one side and two port hole windows on the other. Once inside, visitors can enjoy beautiful 180-degree views of the beach and the promenade without moving an inch, because the structure is set on a rotating turntable.

The design concept was inspired by the classic, colorful beach huts that were once an iconic symbol of the British seaside as well as the common coin-operated binoculars found at many tourist sites. Currently located at Eastbourne’s beach and pier, JaK Studio’s Spy Glass design puts a fun, modern spin on the classic huts by incorporating movement.

Related: SPARK designs solar-powered beach huts made from discarded ocean trash

curved beach hut with multi colors on the beach

angled view of beach hut with binocular-like shape

“We wanted to pay homage to the traditional beach hut whilst creating a modern concept for a design classic,” Jacob Low, founding partner of JaK Studio, explained. “A big inspiration to our project was the coin slot binoculars which allow one to gaze out to sea. As you can move these binoculars, users can also move our Spy Glass to interact with the sun or coastline. It will hopefully bring a bit of nostalgia to local residents and those visiting on days out.”

view of a beach through a large curved window

curved wall with ladder leading up to padded loft

The brightly-painted orange and blue wooden shingles on the front door of the precast concrete pavilion achieve a nautical feel. The front door opens up to a compact space with an upholstered bench that allows people to relax and enjoy the views through the large glazed wall. A loft rests above the front door, and visitors can climb up into this area and enjoy vistas from two port hole windows. There is also a shower and ample storage, both installed to provide the basic amenities of a private beach hut.

angled view of blue and orange striped hut shaped like binoculars

blue and orange striped hut shaped like binoculars lit from within at dusk

Both the large window and the port hole windows allow visitors to effortlessly enjoy views of the beach, the pier or even the promenade. The views change as the hut rotates, which is made possible by a recessed turntable. Operated by a remote control, the structure can be turned 180 degrees to provide the best views at every moment of the day.

a concrete structure with porthole windows

a concrete structure with porthole windows on a beach

The Spy Glass hut design was one of the winning entries of an international competition hosted by Eastbourne Borough Council, which sought designs for iconic beach huts with a modern-day twist.

+ JaK Studio

Via Dezeen

Photography by Francesco Russo and Nick Kane via JaK Studio

concrete, binocular-shaped beach hut lit from within at night