Panamanian architect Héctor Ayarza has figured out a cool and sustainable way to bring art to the masses. His fantastic Wandering Museum is a roaming structure made out of two reclaimed shipping containers. The project helps bring certain works of art from the Museum of Contemporary Art throughout neighborhoods in Panama City.

Continue reading below
Our Featured Videos

a shipping container building with multicolored exterior

The project began as a collaboration between the Panama City-based Museum of Contemporary Art and Ayarza. Hoping to showcase certain pieces that may not have permanent space in the museum itself, the team decided to create a sustainable way to bring a selection of contemporary art collections to people in various locations throughout the city. They did this by turning to recycled shipping containers.

Related: Spectacular new shipping container museum nestles near China’s Great Wall

two shipping containers turned into a museum

evening shot of building made out of shipping containers

Towed on the flatbed of a truck, the lightweight Wandering Museum travels easily through the city streets. While it is on the road, the traveling museum is instantly recognizable thanks to its multicolored design. Bright stripes of red, orange and green cover the shipping containers’ exteriors, bringing a fun, vibrant feel to the project.

museum interior room with walls made of particle board and a huge chalkboard

shipping container with multicolored exterior

Once parked, the shipping containers are laid out in a perpendicular formation. The entrance is through one end of the first shipping container, which is painted black inside. This is the main exhibition space, with a minimalist atmosphere that emits the same contemporary style of the permanent museum.

a shipping container with red, orange, and green stripes

aerial shot of two shipping containers with the words, "Panama MAC" on the roof

The second shipping container has interior walls that are clad in a low-cost particle board with various shelves. There is also a floor-to-ceiling chalkboard, where visitors can leave messages. An entire side of the container can be completely left open, inviting art-lovers to explore the interior contents while also socializing in the make-shift courtyard space between the two structures.

+ Héctor Ayarza

Via ArchDaily

Photography by Fernando Alda via Héctor Ayarza