Architect Ryuji Kajino from Malubishi Architects has just unveiled the Tiny Atelier — a one-room work studio crafted with the remnants of an 80-year-old timber barn that previously stood on the same site. The minimalist work space, which was created for a designer who makes accessories from dried flowers, was built with timber, old beams and roof tiles repurposed from the existing barn.

wooden hut surrounded by greenery

Located in Kurashiki, Japan, the work space was built for a designer who lives on a hilltop lot that overlooks the Seto Inland Sea in the distance. A covered porch leads from her home to the new studio, which is surrounded by greenery. In fact, the artist grows the flowers for her accessories in the onsite garden.

wooden hut surrounded by greenery

Old barh with grey tiles on a corner lot

Related: The Cornelia tiny house is a peaceful writer’s studio built with reclaimed wood

The architect wanted to retain as many of the materials from the old barn as possible. The structure includes a new pitched roof topped with tiles from the existing barn. Inside, exposed log beams on the timber-lined ceiling pay homage to the former building.

a wooden hut with windows

interior workroom space with white walls and shelving

Vertical wooden boards clad the petite studio, except for the front door, which has a diagonal pattern and custom-made chestnut handle. Large windows provide an abundance of natural light as well as beautiful views of the valley below. The room’s biggest window sits in a timber frame constructed with both old and new wooden pillars, again marking the transition from past to present. The office design embraces minimalism with sparse furniture and a wraparound white shelf built high up on the wall to provide space for drying flowers.

an interior space with large windows and a table

a large window looking out over rooftops

According to the architect, re-using the barn’s old materials enabled him to create the atelier space as a nod to the local history. “Utilizing the materials that can be used by existing barns, we inherited the history that this site had been walking on,” explained Kajino, “but also aimed at a new architecture mixed old and new materials as a future architectural building.”

+ Ryuji Kajino

Via Dezeen

Images via Ryuji Kajino

a wooden structure on a corner lot

view of woden structures hidden by fence and greenery

a walkway surrounded by greenery leading to a wooden hut

an natural log beam hanging from a ceiling

a wooden structure with a door