A striking new high-tech building in Shanghai is going for gold—LEED Gold, that is. Schmidt Hammer Lassen Architects just broke ground on the new CaoHeJing Guigu Creative Headquarters, an incubator for high-tech firms designed for LEED Gold certification. Engineered for climate control, the boxy green-roofed center will mitigate Shanghai’s muggy summers and bone-chilling winters with its stacked and staggered massing.


CaoHeJing Guigu Creative Headquarters by Schmidt Hammer Lassen Architects, CaoHeJing Hi-Tech Park, CaoHeJing Guigu Creative Headquarters, Schmidt Hammer Lassen Shanghai, Shanghai LEED Gold, Shanghai tech incubator

CaoHeJing Guigu Creative Headquarters by Schmidt Hammer Lassen Architects, CaoHeJing Hi-Tech Park, CaoHeJing Guigu Creative Headquarters, Schmidt Hammer Lassen Shanghai, Shanghai LEED Gold, Shanghai tech incubator

Located east of downtown Shanghai near Hongqiao Airport, the government-backed CaoHeJing Hi-Tech Park is one of Shanghai’s earliest high-tech business parks serviced by its eponymous metro station. The technological development zone covers an area of 14.5 square kilometers and is home to around 1,200 domestic and overseas high-tech companies. The CaoHeJing Guigu Creative Headquarters is Schmidt Hammer Lassen’s third project for CaoHeJing, following the firm’s transformation of an old office building into the CaoHeJing Innovation Incubator.

CaoHeJing Guigu Creative Headquarters by Schmidt Hammer Lassen Architects, CaoHeJing Hi-Tech Park, CaoHeJing Guigu Creative Headquarters, Schmidt Hammer Lassen Shanghai, Shanghai LEED Gold, Shanghai tech incubator

Related: Schmidt Hammer Lassen Architects unveils competition-winning design for the Shanghai Library

The CaoHeJing Guigu Creative Headquarters is made up of three stacked and staggered glass volumes connected with two external landscaped terraces. The divisible incubator studio spaces are located on the upper levels while the ground-floor volume comprises the main lobby, exhibition and event space, and a coffee bar. “The volumes are playfully staggered to create a combination of exposed and shaded external spaces that can be utilised at different times of the year in Shanghai’s variable weather conditions”, said Schmidt Hammer Lassen Partner, Chris Hardie. “By doing this we create a direct connection to exterior green space for the buildings occupants to use throughout the year.” Full-height glazing with operable windows maximizes access to natural light and ventilation to keep energy costs low, while deep overhangs mitigate solar heat gain in the summer.

+ Schmidt Hammer Lassen Architects

CaoHeJing Guigu Creative Headquarters by Schmidt Hammer Lassen Architects, CaoHeJing Hi-Tech Park, CaoHeJing Guigu Creative Headquarters, Schmidt Hammer Lassen Shanghai, Shanghai LEED Gold, Shanghai tech incubator

CaoHeJing Guigu Creative Headquarters by Schmidt Hammer Lassen Architects, CaoHeJing Hi-Tech Park, CaoHeJing Guigu Creative Headquarters, Schmidt Hammer Lassen Shanghai, Shanghai LEED Gold, Shanghai tech incubator

CaoHeJing Guigu Creative Headquarters by Schmidt Hammer Lassen Architects, CaoHeJing Hi-Tech Park, CaoHeJing Guigu Creative Headquarters, Schmidt Hammer Lassen Shanghai, Shanghai LEED Gold, Shanghai tech incubator