In the Texan suburb of Addison just north of Dallas, 5G Studio Collaborative has completed the Winnwood Residence, a contemporary home that blurs the line between the indoors and out. Certified LEED Platinum, the single-family home offsets all its energy use with a 10 kW rooftop solar array and geothermal wells drilled beneath the driveway. Walls of glass, large skylights and outdoor living spaces immerse the residents in the landscape and help bring in natural light and ventilation to reduce the home’s energy demands.

long black home surrounded by trees

Completed in 2016, the Winnwood Residence is a sculptural, single-story home that spreads out across 4,600 square feet to embrace varied landscape views, one of which is a land and water conservation park funded by the Texas Parks & Wildlife Department and the U.S. Department of the Interior; the front third of the client’s property has been designated as an extension to the conservation project across the street. To keep focus on the outdoors, the architects opted for a minimalist yet modern design of “a solid black plaster mass sitting within an enclosed garden.” The interiors are also simple and feature white walls of smooth reflective plaster and minimalist decor.

Related: Solar-powered Austin home can save owners nearly $100K in energy costs

living area with round, gray chairs near a glass wall
open-plan living area with gray sofa, white kitchen and skylights

“The exterior finish is black plaster, upon which climbing Boston Ivy is expected to overtake overtime; the shadowy blackness of the exterior surfaces allows one to truly enjoy light, not shadow, filtering through the trees,” the architects explained in a statement. “The architecture elegantly and quietly achieves its sustainability objectives; proposes a new vocabulary of architecture that is decidedly un-local yet celebrates Texas living and is very much about the landscape as it is about the interior.”

room with blue carpet, tan chairs and a glass wall
white and coral bed in room with glass wall

The building will gradually blend into the lush landscape, which has been repopulated with native and adaptive species. To further reduce site impact, the architects installed a rainwater collection cistern beneath the driveway to minimize runoff and increase water permeability. Geothermal and solar energy power the energy-positive home.

+ 5G Studio Collaborative

Photography by Adam Mørk via 5G Studio Collaborative

small white dog running through grass near a black home