Prefab design offers an infinite number of benefits, but it is especially useful when constructing in extreme landscapes and climates. Danish architect Sigurd Larsen has almost entirely relied on prefabrication to construct the Mountain House, an incredible family home nestled deep into the spectacular, mountainous landscape of the Austrian Alps.

dark home with pitched roof

The Mountain House is a beautiful home that blends seamlessly into its surroundings. An elongated volume with a pitched roof, the structure cantilevers over the landscape’s natural slope, creating the perfect height to take in unobstructed views of the stunning mountainside.

Related: Sigurd Larsen adds the ultimate grown up playhouse to Berlin’s Hotel Michelberger

dark home with glass first floor

gray home with glazed bottom level

The two-level home’s walls and roof were prefabricated in a factory before they were assembled on-site. This decision was strategic to not only reduce costs and construction time but also the overall efficiency of the project. Building in the remote landscape of the alps is nearly impossible during the cold winter months, so using a heated factory to manufacture the components helped to facilitate the project on various levels. In fact, once the materials were delivered to the site, the exterior was constructed in just 12 hours.

interior living space with kitchen and large glazed facades

living area with dining table and stairs

Clad in locally sourced larch timber stained a dark gray, the mountain home is chic and sophisticated, and it emits a welcoming cabin feel inside and out. The bottom floor is clad in floor-to-ceiling panels. These glazed facades allow for the family to feel a strong connection to the natural setting. Additionally, the home boasts an open-air deck that is covered by the upper floor, creating a serene outdoor place to enjoy the views and fresh mountain air.

interior living area with book shelves

interior living area with office space

Throughout the interior, natural wood is used for the flooring and the walls, again creating a natural, minimalist living space. Keeping the focus on the views, the furnishings are sparse and space-efficient. The architects called on local woodcutters to create several pieces of built-in furniture, such as a kitchen bench and a wooden staircase.

+ Sigurd Larsen

Via Architectural Digest

Photography by Christian Flatscher via Sigurd Larsen

Elongated home with pitched roof