In China’s southwest province of Guizhou, Shanghai-based architectural practice ZJJZ has completed the Woodhouse Hotel, a government-backed agricultural tourism project that consists of 10 single-story timber cabins embedded into the hillside in the remote village of Tuanjie. As one of the first projects carried out under the government’s policy to help alleviate rural poverty through environmentally sensitive tourism, the Woodhouse Hotel was designed and constructed with as little site impact as possible.

black wood cabins of different shapes and sizes on a green mountain

Because the village of Tuanjie had little traditional architecture to draw inspiration from, the architects took cues from the surrounding landscape instead. Free from pollution and blessed with striking views, the village’s surroundings prompted the architects to divide the hotel up into a series of simple timber volumes so as to minimize the development’s visual presence. Each cabin, clad in charred timber, was carefully placed on the rocky terrain to minimize site damage and to capture the best views.

lush trees behind charred black cabins

wood-lined bedroom with steeply pitched ceiling

“The design of the wood houses aims to harmonize with the landscape and the rustic atmosphere while forming a contrast to the existing village buildings,” the architects explained in their project statement. “Therefore, we avoided complex or exaggerated designs and selected three basic geometric forms. Each house serves as a separate room. The volumes of the rooms are minimized to reduce the sense of presence in the environment while ensuring indoor comfort. For interior space, various windows are cut out in each house according to their form and orientation, introducing rich layers of surrounding landscapes into the pure volumes.”

Related: Disconnect in these A-frame tiny cabins in the Catskills

black bathroom with freestanding tub and door leading to outdoor deck

view of mountains from a black cabin

Given the complex terrain and desire to minimize damage to the original rock formations, site surveys were carried out to map the optimal locations for the buildings while all construction materials were manually transported up the mountain. The architects applied a combined structural system for each cabin, built with a wooden frame atop an elevated steel platform. The timber facade was charred on-site to reduce costs.

+ ZJJZ

Photography by Laurian Ghinitoiu via ZJJZ

mountains on a foggy mountainside