When Melbourne and Paris-based architecture firm Ola Studio was tapped to create a suburban single-family home in Melbourne, it based its design around the clients’ love for art as well as the industrial loft-like spaces of converted warehouses they were accustomed to. The end result is a partly gabled home that pays homage to its surrounding local and historic context while exuding an undeniably contemporary appearance. The house, named Ross, is powered using a solar photovoltaic array and also follows passive solar principles to minimize energy use.

Continue reading below
Our Featured Videos

house seen from across the street

the front of the house

Set on a long rectangular lot in a diverse heritage precinct, the Ross house comfortably fits a family of five, their dog and an art collection. The home is split into two floors with the primary living spaces and a single bedroom on the ground floor, while the master bedroom, two secondary bedrooms and a sitting area are stacked above. Outdoor decks flank both sides of the home to encourage indoor-outdoor living; the family also has access to lawn space and a spacious pool.

living room opens up to the outdoors

kitchen

Ross’ sculptural roofline takes cues from its neighboring structures, both of which are white-painted, single-story period bungalows. The monochromatic color scheme and minimalist material palette is carried over from the exterior to the interior, which serves as a gallery for the client’s art collection.

staircase from living area

small deck with hammock

Related: A modular extension boasts a seamless indoor-outdoor living experience

“The house is a bold sculptural piece; elegantly defined by its divisible realms,” explain the architects in a project statement. “This includes the public façade and entry, the living area within a secluded garden, and the private realm upstairs, each providing uniquely evocative environments for the public and residents. Upstairs is wrapped in black vertical aluminium angles and is a study in dealing with domestic privacy within the urban environment.”

+ Ola Studio

Images by Derek Swalwell