In the South Indian city of Kochi, local architectural practice Meister Varma Architects recently completed Maison Kochi, a contemporary home for a family of four that mitigates the region’s intense tropical heat with energy-efficient and cost-effective techniques. Inspired by the concept of chiaroscuro, a Renaissance artistic technique named after the strong contrasts between light and dark, Maison Kochi features a solid white exterior and a dark interior finished in polished concrete to create a cool indoor environment. The interior layout is also arranged to buffer the heat, while the roof is equipped with solar panels and a rainwater collection system.

concrete room with bright blue sofa

Slotted on a tight, 1,830-square-foot lot, Maison Kochi was commissioned for a family of four who also sought a studio and office space in the home. As a result, the west-facing building is split into two volumes — the volume on the south side is slightly taller to provide shade on the second volume throughout the day — for a clear division of space between the work areas and the primary living spaces. An open-plan layout and large windows allow for cross ventilation, while a vent in the roof access hatch lets hot air escape for natural cooling.

bench suspended from the ceiling in a concrete room

bench suspended from ceiling facing a window with views of an outdoor green wall

On the ground floor, the work areas (a studio, tool shed and flex meeting room that can be used as a guest bedroom) are located on the south side of the house, while an open-plan living and dining room are located opposite; the two volumes are joined by the entry foyer and a compact kitchen. The master bedroom with a terrace, a children’s bedroom, a TV room and a study are upstairs. To soften the polished concrete walls and black oxide floors, the interior is dressed with Kerala sari-inspired fabrics and multicolored baskets that mimic traditional urban crafts. Almost all of the interior furnishings are custom-made.

Related: This rammed earth home in India uses recycled materials throughout

black and white patterned dining table beside kitchen with white cabinets and black subway tiles

black desk and white chair near concrete bedroom with white bed

Rainwater channels are integrated in the roof design as are solar panels,” the architects added. “Collected water is used to recharge the groundwater through an injection system. Flat roofs are insulated with hollow clay blocks and sloping roofs with polyurethane sandwich panels.”

+ Meister Varma Architects

Photography by Praveen Mohandas and Govind Nair (drone photography) via Meister Varma Architects

dining room open to outdoor walkway