Crafted to embrace spectacular views of the Pacific Ocean, the Ziering Residence is defined by its dramatically curved architecture and walls of glass. Local practice SPF: architects designed the contemporary house that’s perched high in the Pacific Palisades neighborhood of Los Angeles and engineered to take advantage of passive systems, including cooling ocean breezes and the thermal mass of concrete floors. The home also reduces its energy footprint with rooftop solar panels and solar hot water heaters.

close look at home's intricate design with gardens near staircase leading to second level

close look at the wooden screen of the street facing side of the home

With Pacific Ocean views on one side and the backdrop of the Santa Monica Mountains on the other, the solar powered  Ziering Residence was designed to embrace panoramic views on both sides while maintaining a deliberately low-slung profile so as not to obstruct views for neighboring residences. For privacy, the street-facing facade of the dwelling is clad in an ipe wood rainscreen. In contrast, the courtyard side is wrapped in sliding floor-to-ceiling glazing that seamlessly connects the interiors to the outdoors.

interior view of the home's large living area filled with light and white colored walls with wooden furniture

interior view of the home's large living area filled with light and white colored walls with wooden furniture

The spacious 9,000-square-foot home is marked by an open-floor plan. The main living areas are housed in the curved section of the building, along with a guest suite, and overlook views of the ocean as well as the outdoor pool, courtyard and long wood deck. A large kitchen and parlor connects the curved wing with the bedroom wing that juts out towards the ocean and contains the master bedroom. The lower level, which is partly submerged underground, contains an office, two additional bedrooms, a study, technical rooms, a sauna and a gym.

living room area of the home with wood flooes and accents on walls with white and blue couches

courtyard of the home under direct sunlight

Related: Wave-inspired Rainbow Bridge in Long Beach is covered in mini gardens and twinkling LED lights

In addition to rooftop solar panels and passive solar principles, the Ziering Residence reduces its energy footprint by limiting the mechanical AC to only the kitchen, master suite and study. “A patented ‘Climate Right System’ designed and fabricated by the project engineer coordinates and controls all the systems, and a heat recovery ventilation program provides for the continuous cycling of fresh outside air,” the architects add. “Resulting utility costs are kept to a minimum, and like the rest of the home’s design and intent energy use is dictated, maintained, and heavily influenced by the natural climate.”

+ SPF: architects

Images by Bruce Damonte

view of the side of the home with large windows on the second level

large kitchen with wood floors and white island