When a client approached Vietnamese architecture firm Duc Vien LE for the design of their house in Da Nang, Vietnam, the architects knew early on that the region’s intense summers would prove a major challenge. Rather than rely on energy-intensive air conditioning, the architects mitigated the region’s extreme solar radiation with the addition of a west-facing solar screen that not only brings in cooling breezes, but also adds visual interest to the front of the house. Named the Filtered Wall House after the decorative screen, the dwelling also follows passive solar principles to optimize thermal comfort.

outside view of the home's filtered screen

outside view of the home's filtered screen

Located in the central Vietnamese city of Hòa Quý, the Filtered Wall House spans a footprint of 125 square meters on a long and narrow site stretching east to west. Due to the limitations of the shape of the site, the architects made access to natural light and ventilation—particularly in the middle of the house—a design priority. To this end, the firm inserted a skylight above the stairwell, as well as a small atrium in the front of the house behind the west-facing “filtered wall”.

exterior view of the home's filtered wall that features various small designs

outside and inside view of the filtered wall

interior view of the home's filtered wall and the sunlight let in by the wall

“Creating a buffer space on the west side of the house is the main means of the design,” explains Duc Vien LE. “The west facade of the building is a wall with filtering function. It can block most of the sunlight while allowing cool wind to enter the inner space. The existence of the filtered wall and the buffer space greatly reduces the influence of solar radiation on the main space. In the facade design, the change from densely to sparely was designed according to different shading requirements. Different brick types, colors and compound mode are integrated to create a transitional and presentable architectural appearance.”

interior view of the filtered wall's design

interior view of the home's library and staircase

model plans layout of the home by architects

 

Related: Lego-like kindergarten sparks creativity with a playful brick facade

Inside, the contemporary home features crisp white walls and an open-plan floor plan to maximize sight lines and a sense of spaciousness. The communal living areas are located on the ground floor, which comprises a living room in the front of the house that transitions to a reading room, dining room, kitchen, bathroom and a rear garden. Two bedrooms, a family room and a prayer room are located upstairs.

+ Duc Vien LE

Via ArchDaily

Images via Duc Vien LE

model plans layout of the home by architects

model plans layout of the home by architects

model plans layout of the home by architects