With its black-oiled timber cladding, angular zinc roofs and minimalist interior, the 3-Square House by Helsinki-based Studio Puisto is the epitome of Nordic design. Located on the waterfront and surrounded by a dense spruce forest, the home’s walls are punctuated with large vertical windows to create a seamless connection between the interior and the stunning natural surroundings.

dark home with angular roof on natural landscape

Located on the waterfront of Lake Saimaa in southeastern Finland, the 3-Square House is surrounded by idyllic nature. Tucked into a lush spruce tree forest mere steps away from the water, the home’s location serves as a peaceful refuge from the hustle and bustle of city life.

Related: Lakeside cabin made out of reclaimed wood is as idyllic as it gets

angular home with light illuminated from its interior

a wooden deck with sunken tub

To make the most out of its incredible setting, the home is comprised of three interconnecting cubes. The main block contains the living, sleeping and dining areas, while the smaller ones contain the sauna, utility facilities and garage. All three of the cubes feature an oil-painted black timber facade and are covered in a series of dark zinc roofs that extend in various angles. Built on a slightly sloped hill, the front of the home is elevated slightly from the back of it.

an interior space lined with large windows

interior space with honey-toned wood walls

The interior living space follows a minimalist design, with dark wood flooring and honey-toned walnut paneling on the walls. Built-in sofas and a concealed kitchen add to the minimal atmosphere. Within the living areas, there is a continuous flow from one space to the next, with no traditional division into separate rooms. To keep the spaces nice and toasty year-round, a geothermal heat system was installed that lets heat radiate from underneath the floor. The windows are also electrically heated.

a dining set in a large room with wall of windows

a built-in sofa bed in a wooden wall

To create an unobstructed connection between the outdoors and the interior spaces, large vertical glass panels run the length of the main building. Wrapping around one side of the home is an open-air deck, complete with a sunken tub for enjoying a little bit of stargazing. Various walking paths lead from the deck to the waterfront.

+ Studio Puisto

Photography by Marc Goodwin via Studio Puisto

aerial shot of home surrounded by trees and a lake