Visitors to the Taman Tugu National Forest Park in Kuala Lumpur will soon have a playful steel observation tower to take in the immense tropical forest. Designed by Daniel Tiong, Nature’s Catalog consists of three cubed steel frames which interlock vertically to create multiple level, open-air platforms that rise up to through the tree canopy.

black steel framed treehouse with open platforms

black steel framed treehouse with open platformsRecently named the winner of the Greenovation Gazebo Design Competition, the Nature’s Catalog design will be installed along a newly opened forest trail in Malaysia’s National Forest Park, Taman Tugu. The location is an idyllic tropical stetting where hikers on the trail will be soon able to enjoy the beautiful views from the tree canopies.

black steel framed treehouse with open platforms

black steel framed treehouse with open platforms

Related: Awesome two-story treehouse is half jungle gym and all childhood dream come true

The observation tower is comprised of three steel cube-like framed with open sides, creating a series of open-air platforms that rise up vertically from the ground. To get to the structure, a roped off trail leads from the hiking path.

black steel framed treehouse with open platforms

black steel framed treehouse with open platforms

A perforated split staircase leads visitors to the first level platform, which then rises up through the middle platform. There, a sunken courtyard provides a nice space for large groups. A fun cat ladder leads up to the top of the observation deck, allowing for prime views of the lush tropical landscape.

women sitting on open platform surrounded by jungle

women sitting on open platform surrounded by jungle

The multiple platforms were all purposely laid out in tight configurations, and at differing heights, creating private reading or contemplation spaces, open terraces, as well as courtyards, reading areas, a meditation room, etc.

women sitting on open platform surrounded by jungle

women sitting on open platform surrounded by jungle

Additionally, the tower’s platforms are made out of perforated panels so that the forest trees and vines can grow unobstructed through the slats over time.

women sitting on open platform surrounded by jungle

Due to the natural, remote location, all of the building materials, which are minimal apart from the steel frames themselves, will be delivered by hand and assembled on site in order to reduce impact on the existing landscape.

+ Daniel Tiong

Photography by Steven Ngu Ngie Woon, Daniel Tiong