Rio de Janeiro-based Mareines Arquitetura has unveiled a striking home tucked into the mountainous region near São Paulo. The Pinhão House boasts a unique, elliptical volume with various levels and a leaf-shaped roof that juts out over a covered swimming pool, which is also integrated into the home’s curved shape.

aerial view of home with leaf-shaped roof

Located in Campos do Jordão, the Pinhão House is a gorgeous design with a curvaceous volume surrounded by nature, and it was also built by local craftsmen using locally sourced, natural materials. The massive home spans four levels, with a garage and wine cellar on the ground floor and the main living area on the first floor.

Related: Eco-friendly guesthouse in Brazil sports a green roof and rammed earth walls

living space with all glass walls

wood-lined living room with curving walls

The main floor comprises a large social area that is enclosed by a wall of floor-to-ceiling glass panels to provide stunning views of the nature that surrounds the home. Various glass doors open up to a wrap-around, open-air porch. Below the main living space, a winding ramp leads to an indoor spa area with a massive swimming pool and sauna.

wood-lined hallway leading to dining table

white sofas near a fireplace in room with curved glass walls

Four bedroom suites and a home office with 180-degree views of the mountains and native Araucaria trees are located on the highest level. These trees were essential to the design, because they inspired the structure’s unique, curving volume.

mountain view through two windows

an oval house with large curved balcony

According to the architects, “The building shape sprouted like a fallen Pinhão, one of the many particles that form the fruit of the local Araucaria trees. An organic, sinuous form that seems to weave through the trees and winds. Instead of stairs, ramps. Instead of corridors, compressions and expansions of the internal sculptural contiguous spaces. This manipulation of the spaces together with the use of ramps enhances the importance of the sensorial experience of the architecture.”

Oval home with large roof and glass walls

aerial view of long home with leaf-shaped roof

Bold curved walls, windows and cabinetry flow throughout the space, creating fluid connections between each level, which are joined via a long, winding ramp. Natural materials, such as wood walls and stone accents, create a cozy and warm atmosphere. These materials were all crafted by local artisans of Campos do Jordão.

+ Mareines Arquitetura

Via ArchDaily

Photography by Leonardo Finotti via Mareines Arquitectura