Studio Precht has turned the rules of social distancing into a design guideline for Parc de la Distance, an innovative park proposal that ensures all visitors will be separated at least 6 feet from one another at all times. Created in the shape of a fingerprint with spiraling ridges represented by tall hedge rows, the conceptual park takes inspiration from both French baroque gardens and Japanese Zen gardens. The hedge-lined paths slowly spiral toward a center, where fountains are located.

Continue reading below
Our Featured Videos
hedges in a park spiraling toward a center

With all famous parks across Vienna closed due to the pandemic, Studio Precht wanted to create a safe way for local residents to get access to a brief time of solitude and nature. As a result, it has proposed Parc de la Distance for a vacant lot in Vienna that comprises multiple spaced-out pathways for individual walks. “Although our ‘Park de la Distance’ encourages physical distance, the design is shaped by the human touch: a fingerprint,” the architects explained. “Like a fingerprint, parallel lanes guide visitors through the undulating landscape.”

Related: Architects propose produce markets designed for social distancing

aerial view of park with fingerprint-like design of hedges in a city
trees and hedges in a spiral design

Each lane is bookended by an entrance gateway and exit gateway to indicate whether the path is occupied or free to stroll. The lanes are spaced 8 feet apart and flanked with nearly 3-foot-wide hedges on either side for visual separation. The height of the hedges vary along the path. Each individual path is 0.37 miles long and takes around 20 minutes to walk from start to finish. Although visitors are often shielded from view from one another, they will be able to hear the sounds of footsteps on the reddish granite gravel that line each path.

aerial rendering of person entering a park full of tall hedges
pathways framed by tall hedges

“For now, the park is designed to create a safe physical distance between its visitors,” Studio Precht founder Chris Precht said. “After the pandemic, the park is used to escape the noise and bustle of the city and be alone for some time. I lived in many cities, but I think I have never been alone in public. I think that’s a rare quality.”

+ Studio Precht

Images via Studio Precht