Sydney-based firm Casey Brown Architecture has unveiled a gorgeous home in Great Mackerel Beach, a remote coastal area in South Wales. Conceived as a modern beach shack, the Hart House is tucked deep into a steep cliffside looking out over the ocean. Only accessible by boat, the home, which is covered in an aluminum shell, is completely off-grid thanks to solar panels on the roof, a water collection system and an onsite waste system.

aluminum home with glass front wall

According to the architects, the home’s simple box volume is a “contemporary interpretation of the quintessential one-room Australian beach shack.” The house sits back from the shoreline and is tucked into a rising cliffside covered in natural vegetation. Using the incredible landscape as additional inspiration, the architects focused on creating an energy-efficient home that would be both resilient and self-sustaining.

Related: Circular, solar-powered beach house is a sustainable holiday retreat

light-filled living space with floor-to-ceiling window

light-filled living space with slanted ceiling

Because of its remote location, the home is only accessible by water, which meant that the structure had to not only be resilient but self-sufficient. A rooftop array of solar panels generates enough energy to meet the needs of the residents. Additionally, the design has an integrated rainwater collection system, and waste is processed on-site.

interior living space with raised wall leading out to wooden deck

kitchen island beside glass wall

Clad in a corrugated aluminum shell, the beach house is well-protected from the local climate, such as the harsh salt environment, cold winds and even bushfires. Only the front of the home is left exposed with a large glass wall made up of several floor-to-ceiling panels that provide an abundance of natural light and stunning views of the ocean. The home’s corrugated aluminum shell is punctuated with small openings, framed in large Corten Steel frames, which allow for optimal cross ventilation.

couch facing glass wall with ocean views

open glass wall leading to wooden deck

The interior design of the three-story home creates a harmonious connection with the surrounding natural environment. Lined in birch plywood with timber flooring and large windows, the top floor living space is a warm, light-filled oasis. Spotted gum was chosen to build the front deck as well as the doors and windows because of its sustainable profile as well as its natural fire resistance.

On the left, aerial view of open-plan living space. On the right, wall with cubbies that hold plants.

glass wall open to outdoor deck

Under the living space is a bedroom that leads out to a terrace constructed from sandstone harvested onsite. The terrace sits on a base, also made of sandstone, that cascades down toward the beach through various stepped retaining walls.

+ Casey Brown Architecture

Via Wallpaper

Photography by Rhys Holland via Casey Brown Architects

view from home's roof overlooking the sea