London-based practice Foster Lomas, has unveiled a stunning carbon-neutral home on the Island of Man. The Sartfell Retreat is a private home built by local craftsman using locally-sourced drystone walls. The home boasts plenty of sustainable features, including an off-grid water system for fresh water and a plush green roof, covered in carbon-capturing hay and native wildflowers, further creating a strong connection with the home’s breathtaking natural setting.

stone home with large glass windows

Located near Sartfell Mountain, the home is tucked into seven acres of restored hillside. The retreat is actually part of an ambitious plan by the homeowners, a retired scientist and teacher, who set out with the goal of restoring the existing landscape and protecting the existing biodiversity. In collaboration with Foster Lomas and the local charity, Manx Wildlife Trust, the project is part of a master plan which will eventually have a Vistor’s Center that will be used as an educational platform to showcase the area’s biodiversity.
stone home with large glass windows

stone home with large glass windows

Related: Portuguese stone ruins rise anew as a minimalist dream home

Before breaking ground on the modern home, the homeowners and the architects conducted various studies on the local climate and topography. First and foremost, the project was focused on fully restoring the land, which included removing nitrates from the soil in order to allow native plants to grow on site. Additionally, a year before the project was due to start, the architects installed a weather station on the site to gather important data, which was ultimately used to guide the design of the home.
stone home with large glass windows

long ribbon windows and concrete interior

Crafted by local builders, the home’s volume follows the natural slope of the land. Locally-sourced drystone was used to create ultra-thick walls in order to provide a tight thermal mass. Large ribbon windows were embedded into the drystone exterior to provide unobstructed views from virtually anywhere in the home. The triple-paned windows were placed into protruding frames of corten steel, which helps prevent solar gain.
interior of home with large chimney in middle of living space

large window with sitting space with two dogs sleeping

While the exterior of the home seamlessly blends into the incredible rural landscape, the interior design is quite contemporary. Polished concrete was used for the flooring and walls throughout the home. Minimal, modern furnishings create an open, uncluttered space that puts the focus on the surrounding nature.
metal stairwell in living space with chimney

personal library with walls of book shelves

At the heart of the modern home is a large staircase, made out of perforated metal, that winds up through the home’s three levels. On each level, the stairs are flanked by what the homeowners call the “Knowledge Centre”, a soaring three-level library, stocked with books. Although certainly an eye-catcher, the stairs actually double as a ventilation stack, enabling the home to achieve its zero-carbon classification.

+ Foster Lomas

Via Wallpaper

Photography by Edmund Sumner via Foster Lomas

stone home with large glass windows

stone home with large glass windows

stone home with large glass windows

living space with chimney

interior of home with large chimney in middle of living space

metal stairwell inside home

large windows with views of green rolling hills

large kitchen island surrounded by glass walls