When charged with creating a new family home just steps away from Singapore’s Botanic Gardens, the Singapore and U.K.-based firm Guz Architects was compelled to use the amazingly lush surroundings as inspiration for the design. Located on top of a hill overlooking the incredible gardens, the solar-powered Botanica House boasts an open layout heavily influenced by a soothing combination of Feng Shui and sustainability.

outside deck of home with large wrap-around swimming pool

Spanning more than 14,000 square feet, the Botanica House manages to blend into its idyllic setting through the use of local building techniques that include natural materials, as well as the use of clean energy via solar panels installed on the roof. Perched on top of a hill overlooking the botanical gardens, the home is comprised of three levels with large cantilevers that give the structure the appearance of “floating” over the hilltop.

Related: Solar-powered prefab home in Texas features a whimsical pop art water catchment system

outside of home covered with greenery

outdoor deck area of home

The home’s entryway is marked by a landscaped pond and waterfall that lead up to the front door. Following a sunken courtyard, the interior space features several connections to the outdoor areas.

outside deck of home with large swimming pool

A rounded staircase surrounded by water

Although the natural setting and nearby gardens drove the design, the beautiful home was also based on various principles of Feng Shui, such as the round lift and angling of the front door. Water also plays a strong role with a soothing river-like pool that wraps around the exterior and winds its way through the interior.

large, spacious room with skylight and large window

outside deck of home with a swimming pool

The home has a strong connection to the natural setting thanks to floor-to-ceiling windows and sliding doors that lead out to the outdoor spaces. Throughout the home, natural light is also diffused through various skylights.

+ Guz Architects

Via ArchDaily

Photography by Patrick Bingham-Hall via Guz Architects