Concerned by the rampant growth of cities across Latin America and the loss of endemic species, Ecuadorian design studio oficina de Diseño (odD+) has proposed the Sunflower Tower, a conceptual residential building inspired by the seeds and petals of a sunflower. Proposed for Quito, the Sunflower Tower has been envisioned as a “vertical ecosystem” with lush, self-sustaining planters located on every floor of the high-rise. As a result, the building would offer year-round interest and natural air purification as well as food and habitat for local birds and insects.

rendering of white high-rise covered in greenery

Currently in the design development phase, the Sunflower Tower was created as a residential high-rise spanning a little over 77,000 square feet. The multifaceted facade is defined by a series of arches backed by floor-to-ceiling glazing for panoramic views of the city. The balconies directly in front of the arches support lush gardens, while the facade’s protruding opaque elements provide protection from the sun.

open-plan space with huge windows showing views of plants and the city

kitchen with white island and bar stools

“Sunflower Tower utilizes its equatorial context to become a depository of plant and animal life in the city,” the architects explained. “With the ability to thrive all year round, incorporating a self-sustaining ecosystem into the built environment reduces the tower’s carbon footprint and creates a constant and direct connection with nature, as every apartment is surrounded by its own mini forest in the midst of a dense urban setting. This creates a unique user experience, and changes the typical urban backdrop by adding a layer of nature to the lens.”

Related: This staggered, residential tower is draped with greenery in Quito

On the left, dark gray bedroom with recessed lighting. On the right, soothing gray bathroom.

rendering of white tower with balcony gardens

The interiors have been envisioned with a minimalist and contemporary aesthetic where even the private rooms, such as the bedroom and bathroom, look out across views of the gardens and city. The material palette’s muted colors keep the focus on the outdoors. The building is topped with a landscaped terrace and lounge space.

+ oficina de Diseño (odD+)

Photography by Julia Bogdan via oficina de Diseño (odD+)

rendering of rooftop lounge at sunset