Las Vegas-based Hoogland Architecture designed the Arroyo House, a forever home for a couple with a penchant for the outdoors and sustainable design. Located in the tiny town of Blue Diamond just outside Las Vegas in the Mojave Desert, the Arroyo House enjoys panoramic views of the landscape with nary a neighbor in sight. The 3,875-square-foot dwelling takes advantage of the views with full-height glazing that’s protected from the sun by large overhangs, while the water conservation and recycling system helps keep water usage to a minimum.

Two tan couches and two tan chairs in a U-shape around a leaf-printed rug with a dog walking across

Designed for a Las Vegas couple nearing retirement age, the Arroyo House was conceived as a forever home with a design conducive to aging in place. Examples include an ADA compliant roll-in shower and a single-story layout for the main living spaces. Currently, the house is used as a launch pad for hiking and exploring the desert landscape as well as nearby Red Rock Canyon.

Wood dining table in front of tan couches and chairs in room with glass walls

To ensure the longevity of the building, the architects relied on low-maintenance concrete and weathering steel for the external walls. Large roof overhangs protect full-height, low-E glazing and sliding doors that flood the modern interiors with natural light while framing views of the outdoors. Inside, the rooms are minimally dressed with polished concrete floors, white walls and light timber furnishings. The living room, dining area and kitchen are located in an open-plan, L-shaped layout next to the deck on one side of the home. The master suite is located on the opposite side of the entry and connects to a guesthouse via a shaded outdoor walkway.

white bed facing glass walls with views of donkeys in a desert

Two women standing on a concrete deck on the concrete and weathered steel home

Related: Geothermal-powered forever home targets environmental and social sustainability

In addition to ample daylighting and passive cooling measures, energy efficiency was reinforced with radiant in-slab heating and low-flow fixtures. The drought-tolerant landscape is irrigated with recycled gray water, while black water is treated on site with a septic system. The house has also been engineered to accommodate the photovoltaic solar array that the homeowners plan to install in the future.

+ Hoogland Architecture

Via Dezeen

Images via Stephen Morgan

Donkeys in front of concrete and weathered steel home in the desert