In the Eisack Valley of Italy, an old “pair farmstead” structure partly built into the hillside years ago still remains. The new owner decided to turn this classic property into a proper home after living inside it for two years as it was, and chose Pavol Mikolajcak Architekten for the redesign. The partially underground extension is topped by a grassy green roof that serves as an homage to the old design as well as a minimal approach to interacting with the natural environment.

white concrete home with green roof

A newer building was constructed to connect to the older structure, causing the entire house to extend from east to west, hidden within the mountain. Both buildings are linked using a natural stone staircase, and two long skylights serve as limited visible proof of the underground home. From the southern vantage point, a side of concrete and glass serves as a window, making the outer valley visible from inside.

Related: Green-roofed home cantilevers over a remote mountainside in Argentina

rustic wood fence outside concrete home buried in a hill

chair on wood deck

As would be expected in an underground dwelling, the interior decoration is made up of natural colors. Wooden planks line the walls, and the ceiling is primarily made from the same exposed concrete visible from the green roof. Furnishings also consist of shades of brown, and the home includes a clean-lined, minimalist kitchen.

wood-lined interior with large beige couch

open-plan layout with wood kitchen island and beige sofa

There are views of the Eisack Valley and Dolomites Mountains from both the living and sleeping rooms. Although the home is mostly underground, the architects managed to include high ceilings and open spaces within the home, adding a modern element. Occupants enjoy natural light throughout the house thanks to the large skylights.

view of mountains from glass wall

old farmhouse next to modern underground dwelling

The architects hoped that this home would forge a connection between the old and new, adding a modern twist to the house while maintaining respect for the original historical property. Using eco-conscious materials — such as natural stone, exposed concrete, steel and wood — that complement the surrounding mountainous region, the architects created an extraordinary home that has only increased in historic value.

+ Pavol Mikolajcak Architekten

Via ArchDaily

Photography by Oskar DaRiz via Pavol Mikolajcak Architekten