When architect Benjamin Heller of Radolfzell-based architectural practice Freier Architekt designed the Black House, he took design inspiration from the project’s location near the boundary of Germany and Switzerland. Created to mimic a boundary stone cut by hand, the Black House is an angular, multifaceted building that appears to conspicuously mark the edge of the small village in which it resides on the German border. More than just an exercise to emulate a distinctive stone, the home’s geometric form is optimized to take in panoramic views of the landscape and natural light as part of the project’s embrace of nature.

back of black home with gabled roof

Located in the charming health resort Öhningen located close to Lake Constance, Germany, the Black House expresses the client’s love of nature in not only its location and framed landscape views, but also with its solid timber construction and energy-efficient technical equipment. For example, the house is sustainably heated with a system that uses a ground collector and heat pump.

tall black home surrounded by green hills

driveway leading to tall black home and black garage

Spanning an area of 325 square meters, the Black House features two floors with a mix of public, semi-public and private spaces throughout as requested by the client. The home is entered from the east side, where a door opens up to a long hallway that branches off to a variety of rooms that includes sitting rooms, bathrooms and the ground-floor bedroom. Upstairs, an open-plan living room, kitchen and dining area dominate the majority of the floor plan and connect to a south-facing outdoor patio. On the east side is the master bedroom.

Related: Experimental prefab home eschews fossil fuels in Geneva

On the left, leather seat in white room. On the right, bed facing a free-standing tub.

living area with black leather chair and gray couch facing glass wall

“The ‘Black House’ is explicitly oriented toward the landscape and the water,” the architect explained of the massing and the large expanses of glass. “The spacious areas and rooms inside the building are extended in southern direction. The clear and restrained interior design directs one’s eye instinctively to the outstanding panoramic view with the beautiful landscape. The light, polished screed and the parquet flooring of dark oak result in a harmonic but also contrasting interaction.”

+ Benjamin Heller

Via ArchDaily

Images via Benjamin Heller

two-story black home with glass walls on each floor and a patio on the second floor