When Cheryl and Ken Serdar saw one of the homes belonging to Micropolis®, a collection of sustainable and contemporary house plans designed by architect Arielle Condoret Schechter, they knew they wanted a custom home based on the original 950-square-foot “Happy Family” plan. Taking into account the couple’s needs for extra space, Schechter designed a 2,222-square-foot dwelling that also offered all of the sustainable and modern design features defined in her Micropolis® line. Located in the Piedmont region of North Carolina, the custom net-zero home is the most energy-efficient residence that the architect has designed to date.

gray home with angled wood roofs and large windows

large white room with kitchen with red and white cabinets, wood dining table with red chairs, and curved white couch with black, white and red accent pillows

The clients were very clear with their expectations of their new three-bedroom house and asked for an abode that was “very modern, extremely green [and] almost industrial.” The modified Micropolis® meets all three targets with its predominate use of concrete for durability and sustainability measures as well as through passive solar principles. The home is oriented toward the south for maximum solar gain, while all the aluminum-framed windows and doors were sourced from Awilux and certified for Passive House construction. Ample glazing opens the home up to natural light, natural ventilation and a connection to the outdoors.

To minimize unwanted solar gain, Schechter designed deep roof overhangs built with cypress soffit to visually soften the prefab concrete sandwich panels with built-in insulation. The home is also outfitted with space-saving solutions such as sliding interior barn doors, built-in closets, cabinets and shelving. An industrial feel is achieved with exposed ductwork, concrete elements, minimalist cabinetry and a large factory fan. A wall of glazed folding doors opens the home up to the outdoors to create a greater illusion of spaciousness.

kitchen with large stainless steel fridge, white and red cabinets, and stained wood island

bathroom with dark gray tile and dark wood accents

Related: The net-zero Lightbox 23 boasts sustainable features and stunning views

The net-zero energy house is powered by a small 6 kW solar array. An energy recovery ventilator paired with seals on all air gaps makes for an airtight envelope. Under-slab insulation was installed beneath the polished concrete floors, and the home has achieved a HERS rating of -13.

+ Arielle Condoret Schechter

Images via Kim Weiss / Arielle Condoret Schechter

small black office desk and chair facing large windows with forest views