Nature-based refuges come in many shapes and forms, but this gorgeous cabin in Oaxaca manages to capture the serenity of its location thanks to a massive, cantilevering terrace in addition to two spacious rooftop terraces. Designed by Mexican firm LAMZ Arquitectura, the Teitipac Cabin features two interconnecting volumes that were made with reclaimed natural materials, including natural stone found on-site as well as reclaimed steel and wood.

square stone cabin

Located in the mountainous region of San Sebastián Teitipac in Oaxaca in southwestern Mexico, the beautiful cabin is actually made up of two separate volumes. This was a strategy employed by the architects to build the cabins into the smallest footprint possible without altering the existing natural terrain of oaks and copal trees.

Related: Get away from it all in this off-grid concrete cabin just steps away from the Appalachian Trail

cabin with glass facade and rooftop terrace at dusk

large, cantilevered rooftop terrace

Spanning a total of just under 2,000 feet, the cube-like volumes were set on a small hilltop to provide stunning views of the surrounding mountain range. According to the architects, the project design centered around providing an abundance of open-air spaces in order to take in these breathtaking views from anywhere on-site. In addition to providing a strong visual connection to the environment, the architects also wanted to create harmony between the man-made and the natural by using as many natural and reclaimed materials as possible.

cabin interior with wood ceilings and floors and several seating spots

bedroom lined in wood and stone leading to outdoor terrace

The cabins are tucked partially into the landscape, creating structures with various levels, including a basement embedded into the rocky landscape and two large rooftop terraces. The two structures are connected to a simple staircase that leads from one terrace to another. Several additional walkways wind around the cabin, leading past glass-panel enclosures and various entrances.

glass-enclosed walkway leading up to stone cabin

large square cutout leading to open-air terrace

Both of the volumes are clad in natural stone, which blends the structures into the rocky terrain. The cabin also features expansive glass panels that further drive the connection between the indoors and the outdoors. Additionally, throughout the interior living space, reclaimed wood was used in the flooring and ceilings.

walkway leading to flat lookout

man standing on flat lookout

The two structures are divided according to their uses: one houses the communal living areas, while the other is home to the bedrooms. Clad in natural stone and wood, the interiors are warm and inviting. While outdoor space is abundant for both volumes, the master bedroom’s cantilevering terrace is at the heart of the design.

+ LAMZ Arquitectura

Via Archdaily

Photography by Lorena Darquea via LAMZ Arquitectura

aerial shot of two square cabins