Los Angeles-based design studio Knowhow Shop has unveiled Lighthouse — a digitally-crafted micro-pod on wheels meant to revolutionize the world of low-impact, urban design. The name refers to the light weight of the 150-square-foot structure. The work studio’s unique, asymmetrical volume was put together with everything from boat building materials to film industry hardware through prefabrication techniques.

tiny white pod with windows and glass door

The design was the brainchild of architects Kagan Taylor and Justin Rice, who built the micro-structure right in their own backyard. Built like a piece of furniture rather than a building, the inspiration for Lighthouse came from the idea to create a new form of architecture that would provide a better, more practical solution for office design with minimal site impact.

tiny white pod with windows and glass door

Related: The Cornelia tiny house is a peaceful writer’s studio built with reclaimed wood

To give the structure mobility, the pod is built on industrial casters such as those on roll-off dumpsters. As a result, the office can be moved easily to be used as an individual structure or combined with other structures to create a nest of pods. Its small stature is perfect to fit into forgotten urban areas where new construction isn’t possible.

interior of tiny office space

Instead of a regular cube or rectangular form, Lighthouse features a futuristic, geometric volume painted all white. The facade is made out of various SIPs (Structural Insulated Panels) that are joined together with film industry hardware. The glass front door, as well as the structure as a whole, has no right angles. Inside, the aesthetic is quite minimalist, with long, thin desks attached to the length of the walls and a shelving unit at the back. A large skylight and horizontal window flood the interior with natural light.

interior of tiny office space

The minimal design, height and abundance of natural light enhance the interior, making it seem much larger than it really is. “We were surprised by the difference in perceived space from the outside vs. the inside,” the architects said. “From within our office feels much larger than it looks from outside, and it is something that most visitors comment on immediately.”

+ Knowhow Shop

Via Wallpaper

Photography by Stephen Schauer. His work can be viewed at his Instagram page. Aerial shot by Nephew LA.