A year-round retreat for a young family in British Columbia, this contemporary cabin is found nestled along the north shore of stunning Bowen Island. Made from sustainable building materials such as cedar and glass, the Bowen Island House maintains deep connections to nature while minimizing environmental impact with a design that touches lightly on the ground.

Continue reading below
Our Featured Videos
charred cedar and glass cabin on hill facing water

The Bowen Island House is set on a rugged, 8-acre site on a secluded side of the island, characterized by a lush, lichen-covered rainforest and some of the best views in the Canadian province. While the island itself is somewhat isolated and requires a ferry ride to access it from the closest city, the landscape here has become increasingly vulnerable to development over the years. In a place where over-scaled homes have become the norm, the Bowen Island House by the Office of McFarlane Biggar Architects + Designers (OMB) presents a sustainable alternative with a small environmental footprint.

Related: Cedar Haven is a forest retreat made with reclaimed logs

person on patio with glass rails facing water
blue chair and foot rest near two glass walls leading to wood balcony

A simple, two-level volume is clad in locally sourced cedar and insulated glass, with three bedrooms, two bathrooms, an open-plan kitchen, a dining room and a living area. This modest scale, along with off-grid functionality and independent sources for heat and electricity, helps minimize the home’s footprint. Additionally, the project prioritized simple details in its design to ensure minimal disruption to the natural surroundings during construction.

wood dining table near white sofa in room with wood ceiling and glass wall
bed and chair facing glass wall

The home’s position perpendicular to the rocky coastline hides it within the landscape and captures the sun from east to west, while the cedar cladding is stained black to help it visually recede into the forest. There is also a green roof to reinstate the absorptive qualities of the forest floor below. Mediation between architecture and nature is achieved through cast-in-place concrete walls that connect the constructed elements to the natural elements as well as large areas of outdoor decks that look out over the water.

+ Office of McFarlane Biggar Architects + Designers

Via Dwell

Photography by Ema Peter via OMB

cedar and glass cabin with green roof facing water