Make no mistake — lovers of art reside here. Designed and built by Hufft, The Artery Residence is gorgeous, eco-friendly and just as art-focused on the inside as it is on the outside. The owners, prominent contemporary art collectors, wanted a blend of home and gallery that allows them to live comfortably while displaying their impressive art collection in a modern way. The designer clearly made the space as a unique backdrop for the art installation in mind, with blank, clean walls enabling the owners to rotate and move the art as they please. Floor-to-ceiling windows in the master bathroom allow for views of nature near the tub, warm wood accents, mosaic tiles and quartz counters.

interior space of the home with art gallery

colorful art surrounds light colored furnishings with dark gray colored floor and rug

The home gets its name not only from the art-centric design, but from the three main “arteries” that connect the structure to the gallery. In this way, each part of the home is connected to the art. There are two guest suites, one that sits poolside, and another that extends dramatically over a limestone wall.

office space with dark colored floor and furniture with large windows

outside view of the home featuring pool

Made of cedar, aluminum and limestone, both the exterior and interior invoke sleek, clean lines. In the kitchen, a custom-made modern chandelier with custom island and wooden bar top, with a more formal dining room are visible in a separate area.

living area of the home with blue couches and fireplace with large windows

kitchen area with wood top island and wooden table

The Artery Residence is an excellent example of sustainable architecture. The stone floors act as an eco-friendly light absorber, along with big open windows that let that natural light in. Throughout the house are installed large overhangs that hang over the outer structure offering protection from the sun. In efforts to lessen the environmental footprint of the house, the architect incorporated geothermal, active solar and LED lighting into the design. The landscape, designed by 40North, was installed with sustainable garden growth in mind with natural vegetation and permeable surfaces.

kitchen area with wood top island and wooden table

outside view of the modern home with trees and limestone wall

Related: Concrete home perched on Greek island cliffside designed with large cut outs to frame the amazing sea views

Throughout 10,650 square feet of living space, thoughtful spaces cut into the floors and screened wooden stairs ensures the central visibility of the owner’s art collection. Also part of the home are matching office spaces and three separate bedrooms with their own en suites. The art doesn’t stop when you reach the outside, either. Striking sculptural pieces are respectfully spread throughout the grounds outside the home, along the terraces and near the pool deck. One of the large entrances that opens to the gallery allows for the loading of large art pieces and for visitors to enter without disturbing the occupants of the home.

+ Hufft

Via Dwell

Photography by Michael Robinson via Hufft