Outside the concrete jungle of São Paulo, Brazil is a solar-powered holiday retreat that fully embraces nature. Brazilian architecture firm Studio MK27 designed the striking home, called the Planar House, for a couple and their three children. Despite the rather spacious size of 10,763 square feet, the dwelling projects lightness thanks to its concrete slab green roof that appears to float above the landscape.

house side view

pool in front of home

Topped with a grassy green roof, the Planar House was crafted to blend in with the surrounding lawn and rolling hills. The building was constructed almost entirely of reinforced, poured in-situ concrete. Slender metallic pillars on both side of the home hold up the concrete slab roof. The home, which was designed for entertaining, consists of five en-suite bedrooms, the staff quarters, kitchen, kid’s playroom and expansive living and dining areas with indoor-outdoor access thanks to sliding glass doors. A hallway that runs north to south divides the programming.

a look at the bedroom

curving brick wall

“Planar House is a radical exercise in horizontality, [an] aspect commonly explored in the projects of the studio,” Studio MK27 explained. “Discreetly inserted in the highest point of the plot and favoring the existing topography, its presence is most strongly felt in the footprint rather than volumetrically. [The home is] an extensive line in an open landscape.”

aerial view of house

hanging cocoon chair

Related: Flat green roof helps Casa Guarujá integrate with the forest in Brazil

The holiday home’s design was strongly influenced by Miesian architecture. The home is sandwiched between two concrete slabs with the upper slab serving as a structural platform. The interiors feature board-formed concrete ceilings and a mostly timber material palette that lends warmth throughout. In contrast to the home’s rigid geometry, the architects added a sinuous brick wall — punctuated by voids to let in light and views — that wraps around part of the home. The architects said, “The wall, which is usually a symbol of division and isolation, in this project, is at times concave and at others convex, embracing the entrance garden and creating transparencies as well as offering protection from the street.”

+ Studio MK27

Images by Fernando Guerra

Home lit up at night