International firm OPEN Architecture has unveiled a stunning museum embedded into the sand dunes along China’s Gold Coast. At 10,000 square feet, the UCCA Dune Art Museum is a massive structure, but its all-white cladding and various low, curved volumes tucked deep into the rolling landscape give the Ullens Center for Contemporary Art (UCCA) a modern yet unassuming character.

a domed entrance embedded into the landscape

Located on the coast of northern China’s Bohai Bay, the museum was a labor of love for the architects, who spent three years carefully crafting the design to be as much a work of art as the museum’s collection. Embedding the structure into the sand dunes was a strategic decision to help protect the landscape from over-development.

Related: Martian tiny home prototype champions zero waste and self sufficiency

concete interior with skylights

“The decision to create the art museum underneath the dunes surrounding it was born out of both the architects’ deep reverence for nature and their desire to protect the vulnerable dune ecosystem, formed by natural forces over thousands of years,” said the project description. “Because of the museum, these sand dunes will be preserved instead of leveled to make space for ocean-view real estate developments, as has happened to many other dunes along the shore.”

a cafe space with tables and a large domed window

The unique space is comprised of various pod-like structures whose curved volumes were made possible thanks to small linear wood strips bent into shape. During the construction, the architects collaborated with local workers from Qinhuangdao, many of whom are former shipbuilders. The architects paid their respect to the handcrafted labor by leaving the imperfect textures of the formwork visible.

a small rooftop pool

Covered in concrete and painted a stark white, the museum’s multiple roofs are finished with sand. This feature not only helped connect the design to the natural landscape, but it also helps to reduce solar gain on the interior. Additionally, the museum is equipped with a low-energy, zero-emissions ground source heat pump that keeps the building cool during the searing summer months.

various round skylights in the raw concrete cladding

Embedded into the rolling sand dunes, the curvaceous volumes house the museum’s 10 galleries. Visitors to the museum enter through a long, dark tunnel and small reception area. Further into the structure, the exhibition spaces are made up of immense cave-like rooms clad in raw concrete. Throughout the interior, large cutouts in the roof and multiple skylights of varying sizes flood the galleries with natural light.

aerial view of raw concrete spiral staircase

A large spiral staircase leads visitors from the underground galleries up to the museum’s open-air viewing platform as well as a cafe space. Here, guests can enjoy the stunning views of the sea.

+ OPEN Architecture

Via Archpaper

Photography by Wu Qingshan via Open Architecture

White concrete building under construction