Aytaç Architects, an Istanbul-based firm, recently unveiled their designs for the DE Bodrum Museum. The museum will showcase the works of Devrim Erbil, a contemporary Turkish artist, and serve as a new artsy hub in the city of Bodrum, Republic of Türkiye. Because of its incredible design, the project won an award in the 2021 cycle of the World Architecture Community Awards.

Continue reading below
Our Featured Videos
Aerial rendering of the museum, showing its green roofs, spiral ramp, tangerine trees and surrounding context

Devrim Erbil’s plethora of artistic works ranges from oil paintings, stained glass, mosaics and carpets, among other media. Inspired by his varied creative endeavors, the museum’s design features several individual galleries that form the museum. Each gallery is a whitewashed concrete block, raised on pilotis. By hovering the spaces over the ground level, the galleries shade the lush gardens and paths below. This is inspired by the shade created by the naturally-occurring tangerine trees found on-site. Furthermore, the whitewashed galleries will form part of the city’s urban fabric and blend into the surrounding white stucco buildings.

Related: Basketball museum is meant to be viewed from all angles

Rendering of people walking, painting, and relaxing under the blue mosaic canopy created by the galleries

The floating galleries feature bright blue mosaic underbellies. Meanwhile, the mosaics are inspired by the nearby Aegean sea, with its rhythmic undulations and bright blue hues. In fact, the mosaic patterns were designed in collaboration with Erbil himself, creating another innovative space to feature his stunning work. The mosaics create a hidden façade, which serves as a canopy that unites the entire public square underneath the floating volumes.

Evening rendering of the museum showing people walking to the entrance and on the spiral ramp

From the center of these gallery fragments, a spiral ramp extends down to the ground which connects the garden on the ground level to the spaces above. In addition to the lush greenery, some of the public spaces below the floating galleries are enclosed in glass, including the café and bookstore. By encasing the spaces in glass, the boundaries between the project’s interior and exterior spaces are blurred. This creates an interesting spatial effect that maximizes natural light and allows visitors to experience the outdoors while inhabiting the interior spaces

White walled gallery featuring works by Erbil with a woman seated on a bench in the background

Alongside the museum’s context-inspired visual appeal, it also features sustainable design strategies. By raising the gallery buildings, the design prevents flooding caused by high groundwater. Additionally, underground rainwater catchment systems will collect and store water for use in the warm, summer months. The galleries will also feature green roofs with a solar array system to reduce dependence on non-renewable energy sources.

+ Aytaç Architects

Images via Aytaç Architects