When a client with a large family reached out to ACDF Architecture for an extension of their rustic country cottage in Quebec, the Montreal studio responded with a modern building that provides a visually arresting contrast to the historic house. Dubbed the Chalet La petite soeur, the addition mirrors the original building’s dimensions with a sharply gabled roof. Unlike the existing cottage, however, the new building is clad in white-painted timber and a sheet metal roof for a crisp and modern appearance.


aerial view of Chalet La petite soeur by ACDF Architecture

exterior view of the new build and bridge

Located on Lake Ouareau near the town of Saint-Donat in Quebec, the charming 1,400-square-foot countryside cottage and its new addition are designed to optimize enjoyment of the outdoors and views of the lake. The architects took inspiration from the surrounding landscape of birch trees when designing the new space, described as a “refined version of the existing house.” The chalet’s smooth, white-painted wood cladding mimics shiny birch bark and recalls the whitewashed walls of rural barns, while providing a sleek contrast to the natural silvery patina on the facade of the existing home.

view of bridge from living room Chalet La petite soeur by ACDF Architecture

wooden frame of the bridge Chalet La petite soeur by ACDF Architecture

An elevated glass bridge connects the old cottage to the chalet and lies on an axis between the kitchen of the old building and the new living room. Glazed on both sides, the bridge overlooks views of the landscape and garden. The floor and ceiling of the bridge are finished in timber that matches the warmth of the existing home’s old wood planks. Both ends of the bridge are framed in wood, evoking the appearance of large picture frames.

exposed timber trusses in existing home

view through bridge to the kitchen

Related: Dreamy cabin is the perfect lakeside escape for large families

An open-plan family room dominates the ground floor and overlooks spectacular views of the lake through large windows. The minimalist interior is dressed in polished concrete floors and natural wood details, like the central fireplace with a black-slatted wood surround. Hidden storage inside the built-in benches helps reduce visual clutter. The new master bedroom is tucked into the lower level, which is built of concrete.

+ ACDF Architecture

Images by Adrien Williams