Tucked inside a quiet and wooded site of Nichols Canyon is the Hollywood Hills House, a sculptural home that boasts cutting-edge green technologies and materials. Los Angeles-based design practice Tighe Architecture crafted the home for a musician and took inspiration from the terrain to form the curvaceous, multi-story dwelling. Spanning an area of 5,200 square feet, the home is faced with an abundance of full-height glazing that creates a seamless connection between the indoors and out.

Although the Hollywood Hills House is located less than a 10-minute drive from the bustling Hollywood Boulevard, the home feels a world away in its secluded plot surrounded by mature pines, eucalyptus and indigenous plants. The multifaceted building was optimally placed to make the most of its landscape views and to protect against unwanted solar gain. Set on a solid base of board-formed concrete walls, the home’s upper levels appear to float in comparison because of its curved lines, walls of glass and plastered exterior.

The main living areas, kitchen and dining room are located on the first floor and open up to views of the landscape through floor-to-ceiling glass. The master suite and two additional bedrooms can be found on the top floor, while the basement consists of a music studio, laundry room, storage and the garage. A swimming pool has been installed in the backyard. “The floating mass is shaped by the constraints of the site and a series of openings that frame specific views,” the studio noted.

Related: Richard Neutra’s mid-century Hailey Residence is an exercise in compact space design

The client’s request for a sustainable home directed the adoption of passive solar principles in the design process. The home is optimized for natural ventilation and lighting, yet also includes a solar photovoltaic system and a solar hydronic system for heating water. The existing native landscape has been supplemented with a drought-tolerant native planting plan.

+ Tighe Architecture

Via Dezeen

Images by Antonio Follo