Marc Fornes / THEVERYMANY’s works are both otherworldly and instantly recognizable—and Pine Sanctuary at the entrance to the Riverwood Conservancy in Mississauga is no exception. Like the NYC-based art and architecture firm’s other projects, this vaulted structure combines organic forms with striking coloration in an ultra-thin aluminum composition. The large-scale sculpture was brought to life with computation design and digital fabrication and was funded in part by the Canada 150 Community Infrastructure Program in celebration of Canada’s 150th anniversary.



Pine Sanctuary by Marc Fornes / THEVERYMANY, Marc Fornes / THEVERYMANY in Canada, Pine Sanctuary sculpture, Pine Sanctuary architecture, Pine Sanctuary Riverwood Conservancy, digital fabrication large scale aluminum sculpture, aluminum laser cut sculpture

Pine Sanctuary by Marc Fornes / THEVERYMANY, Marc Fornes / THEVERYMANY in Canada, Pine Sanctuary sculpture, Pine Sanctuary architecture, Pine Sanctuary Riverwood Conservancy, digital fabrication large scale aluminum sculpture, aluminum laser cut sculpture

From a distance, Pine Sanctuary’s conical and green appearance evokes the image of an unusual tree. Up close, however, the self-supporting pavilion reveals itself as a porous shelter providing shade and an unforgettable photo backdrop. The curvilinear installation was built from laser-cut pieces of ultra-thin aluminum that were painted in four shades of green, blue, black, and white. The linear aluminum stripes and arching components were installed from the ground up.

Pine Sanctuary by Marc Fornes / THEVERYMANY, Marc Fornes / THEVERYMANY in Canada, Pine Sanctuary sculpture, Pine Sanctuary architecture, Pine Sanctuary Riverwood Conservancy, digital fabrication large scale aluminum sculpture, aluminum laser cut sculpture

Pine Sanctuary by Marc Fornes / THEVERYMANY, Marc Fornes / THEVERYMANY in Canada, Pine Sanctuary sculpture, Pine Sanctuary architecture, Pine Sanctuary Riverwood Conservancy, digital fabrication large scale aluminum sculpture, aluminum laser cut sculpture

Related: This incredible building is made from material as thin as a coin

“A system of branches rotates around a center point,” wrote the architects. “There’s no trunk holding up this arboreal structure. Instead, it opens up into a shady space. “Branches” touch the ground lightly around a covered grove, like a redwood hollowed out. Its feet, splay in all directions, along the way creating a labyrinth through which one can slip in, out and around. Circling the structure, no facade ever repeats itself. The new, unique angle upon every step forward prolongs the sense of discovery.” Pine Sanctuary is the studio’s second public pavilion in Canada.

+ Marc Fornes / THEVERYMANY

Images via Marc Fornes / THEVERYMANY