In a bid to reduce the carbon footprint of construction, French architecture firm Atelier du Pont has created an office for Santé publique France, the French public healthcare agency. The new office is built almost entirely from wood and is free of solvents and plastics. Nicknamed “Woody” after its timber build, the office is located on the eastern edge of Paris right next to the Bois de Vincennes, the largest public park in the city. The architecture responds to the neighboring landscape with its branching design that embraces the surroundings “like open, protective arms.”

Inspired by the Bois de Vincennes, Woody features an all-natural material palette of timber, which is used for everything from the cross-laminated timber structural components and oak flooring to the shingled facades and wood furnishings. Large, furnished terraces jut out from the building to overlook beautiful views of the wooded park, while expansive walls of glass bring those views and natural light indoors. The connection to nature is also referenced in the shape of the building, which resembles a bundle of sticks placed on the ground.

Related: Railway enclave in Paris is transformed into a solar-powered mixed-use eco-district

“This design symbolizes the mission of this institution, which oversees the health of everyone who lives in France,” the architects explained in a press release. “The aim is to be exemplary in terms of its impact on the environment and the health. The project has created a pleasant space that takes its users’ wellbeing fully into account.”

To create a healthy work environment, the architects have emphasized natural daylighting and a connection to nature. The neutral color palette and unpainted timber lend a warm and tactile feel to the interior. In addition to the nearby park, occupants can enjoy the three gardens around the building, each organized around a theme of beneficial, healing or harmful plants.

+ Atelier du Pont

Photography by Takuji Shimmura via Atelier du Pont