Built to look like an extension of the landscape, the Point Nepean Residence in the town of Portsea, Australia is a sustainably crafted home designed to withstand extreme coastal weather. Melbourne-based design practice B.E Architecture created the home for a retired couple who wanted a beachside abode that would highlight the site’s natural beauty. In addition to a natural material palette that complements the coastal aesthetic, the home also uses site-specific, passive solar design principles to reduce energy demands.

modern home surrounded by greenery

Set amongst thick tea tree parklands, the Point Nepean Residence enjoys sweeping views of Portsea Pier and Port Phillip Bay. In a nod to the rocky breakwater located below the site, the home features a facade made of imported Travertine from Eco Outdoor, a stone material selected for its weathered texture and ability to withstand the harsh coastal climate. Sustainably sourced plantation teak wraps the lower portion of the building and is also used for the mechanically operated screens on the upstairs windows.

interior of home with wooden floors and walls with white countertops
exterior view of the home with wooden panels opened

“The house is set back from the road with only glimpses of the building details being evident from the entranceway,” explain the architects in a press release. “It is only on approaching that slowly the house reveals itself, and one becomes more aware of the materiality of the elements used. Once inside the tall front gate, occupants and visitors are guided down a long walkway next to an atrium style internal courtyard that opens out into the main living area with views over the pier and ocean beyond.”

exterior view of home with windows opened surrounded by greenery

Related: Locally sourced materials make up a timber home that mimics its forest landscape

The thick travertine walls provide beneficial thermal mass for regulating internal temperatures, which is further stabilized with insulation in the walls and roof. Natural sea breezes are also maximized throughout to ventilate the building, while daylight streams in from multiple openings. The simple palette of timber and stone create a minimalist and modern appearance that’s also low maintenance. 

+ B.E Architecture

Images by Derek Swalwell