The site of a former house in Bogota has been reborn into a gorgeous bakery and cafe that respects the surrounding residential context. Designed by New York City-based Studio Cadena, the sculptural building draws the eye with oversized triangular windows, a monolithic concrete envelope and contemporary interiors featuring playful terrazzo floors, timber furnishings and pops of greenery.

white restaurant with large triangle windows

With an area of 7,500 square feet, the restaurant marks Studio Cadena’s second and largest commission for Masa, a popular bakery chain in Colombia. Inside, the building comprises a cafe and bakery along with a dining area and separate retail space. Outdoor seating can be found along a street-facing patio as well as in the rear garden area that overlooks the kitchen through a large circular window. To achieve an airy and open feel, the architects used an open-plan layout and delineated spaces with strategically placed elements such as a long concrete bar, cylindrical wood-clad service station and multi-tiered seating platform at the entrance.

people walking outside white rectangular building

tables and chairs inside concrete room

“The idea is that everything is connected, but the spaces remain fragmented for intimacy,” explained Studio Cadena founder and principal Benjamin Cadena. “In any space in the restaurant, you might hear or smell things that give a sense of the adjacent spaces, but it isn’t completely open. The design defines distinct spatial volumes yet allows you to move through them with the freedom of an open plan.” Studio Cadena designed all of the surfaces, fixtures and furniture. The variety of lighting designs also distinguish the different spaces, from the large paper globes in the corner cafe to the hand-painted metal mesh that hangs down in the middle of the building.

Related: An ancient Jaipur palace property is transformed into a modern restaurant

tables facing large glass walls

people arranging pastries in a cafe

The building volume is built with textured cast-in-place concrete walls inside and out. Triangular windows of different sizes punctuate the concrete envelope and open the restaurant up to natural light while establishing a connection between the street and the interior.

+ Studio Cadena

Photography by Benjamin Cadena and Naho Kubota via Studio Cadena

people dining outside concrete building at night