Hanoi-based design studio Nghia Architect has completed Maison A, a beautiful home that brings to life the cherished childhood memories of the client. Located in Nam Định, a coastal village southeast of Vietnam’s capital of Hanoi, the house was created for the client’s aging mother and is large enough to accommodate her children and grandchildren who visit during the holidays. Inspired by the traditional countryside vernacular, Maison A is built for comfortable modern living and features a triple-skin facade that brings daylight, fresh air and a beautiful floral appearance to the home.

the home's detailed exterior design with wooden door opened leading to home's interior

concrete wall with banana leaf imprint

Spread over an area of 78 square meters, Maison A catches the eye with its sculptural red exterior constructed of floral ventilation bricks handmade in the Bat Trang Village. The perforated sections let in daylight and ventilation into the house, while the bricks are customized with hollow interiors that trap air to serve as a heat-insulating layer. The second layer of the triple-skin facade is a layer of plants that provides additional privacy and a pleasant microclimate. The third “skin” is operable glass, which the mother can close during large storms.

Related: Solar screen brings beauty and heat relief to a Vietnam home

interior of home with sunlight flooding the living room area that features wooden furniture

concrete walls inside bedroom with large windows

To recall the many banana trees that grew around the client’s childhood home, the architects worked with local craftsmen who used a hand-pressed intaglio method to imprint banana leaves onto parts of the concrete facade. Inside, local stone craftsmen were employed to turn locally sourced laterite stone (called “hive stone”) into the family bedroom wall.

entry way and bedroom filled with light

large glass windows allow for interior views of the home's dining area

“Maison A mixes the countryside traditions with modern comfort in-depth material research to create an ancestral place for the mother and her returning children,” the architects explain. “The brutalist composition of local materials reflects the richness of the surrounding cultures while the design elevates them to higher grounds. From here, the memory of the family is recorded in each brick and passed down through generations.”

+ Nghia Architect

Images by Tuan Nghia Nguyen

child sits on home's entry doorway near banana trees