Melbourne-based firm Breathe Architecture has brought a bit of California flair to a Melbourne suburb. Using the empty space behind two existing Cali-style bungalows, the designers have managed to create two single, light-filled dwellings enveloped in reclaimed brick facades. The two rental properties were designed to offer the area environmentally sustainable and affordable rental housing that homogenizes with the local vernacular.

brick home with gable roofline

Located in the area of Glen Iris, the Bardolph Garden House was designed as a building comprised of two rental units that blend in with the neighborhood aesthetic and each other. The simple, brick-clad volumes with pitched roofs emit a classic, traditional look while concealing dual contemporary interiors.

Related: This home made of broken bricks features a series of rolling green roofs

brick home with perforated brick wall

The two units are similar in size, both measuring just over 2,000 square feet. The entrances to the homes are through a covered courtyard and a landscaped garden area. The exterior spaces remain private thanks to several brick screens that also let natural breezes flow into these outdoor areas.

white interior with white kitchen

When designing the layout of the two properties, the firm was dedicated to creating two energy-efficient units. As such, the project incorporated a number of passive features to reduce the homes’ energy needs. In addition to the greenery-filled pocket gardens that help insulate the properties, the gabled roofs and external steel awnings help maximize northern solar gain during the winter and minimize it during the summer months.

gray sofa and white coffee table in white room with pitched ceilings

Thanks to the region’s pleasant temperatures, the bright living spaces are incredibly welcoming. Vaulted ceilings add more volume to the interior, and an abundance of windows draw in plenty of natural light. The interior design, which features furnishings by StyleCraft and textiles by Armadillo & Co, is bright and airy with a neutral color palette that enhances the natural materials. Concrete flooring and white walls contrast nicely with the timber accents found throughout the living spaces. Additionally, the interior boasts a number of reclaimed materials, such as a repurposed timber bench tops and terrazzo tiles.

woman sitting on a concrete bench in side brick building

Carefully designed to maximize thermal performance, the two units are completely self-sustaining. Their energy is supplied through a solar PV array on the roof, and a sustainable heat pump system supplies hot water. A rainwater collection system was also installed so that gray water could be collected and stored on-site for reuse.

+ Breathe Architecture

Via ArchDaily

Photography by Tom Ross via Breathe Architecture