The defunct National Baths of Aix-les-Bains will receive a vibrant and sustainably minded revival in the hands of the Paris-based practice Vincent Callebaut Architectures. Selected as the winner of a competition following the popular vote, the firm’s proposal — dubbed “The Foam of Waves” — will not only restore the ancient thermal baths, but also introduce a sustainable, energy-producing paradigm that follows the carbon-neutral guidelines as recommended by COP 21. The project will adopt a mixed-use program that incorporates residential, commercial, tourist, educational and urban agriculture spaces.

rendering of building with wave-like facade

The Foam of Waves focuses on the renovation of the Pellegrini, Revel and Princes buildings while staying respectful of the existing Roman remains. To inject new energy into the space, the architects have created a mixed-use program designed to attract locals, tourists and business investment. The scope includes a tourist office, a Center of Interpretation of Architecture and Heritage, a wellness center, a teaching space for the Peyrefitte School, a wellness-focused shopping center with restaurants, coworking spaces, 185 “green apartments” and parking. An urban educational farm integrating permaculture and aquaponics will be located on the green roof.

rendering of greenery-filled facade of tall building

rendering of curving white building topped with plants

“The whole architectural project is the carrier of the new paradigms of our society,” the architects said. “It offers future residents and visitors the opportunity to adopt new lifestyles that respect the environment, health and urban well-being in order to simply live better. It is a resilient architecture, innervated by nature. It is an ode to biodiversity, renewable energies and the circular economy that advocates the construction of post-carbon, post-fossil, post-nuclear and even post-insecticidal cities.”

Related: Historic Luxembourg building is metamorphosed into an eco-friendly powerhouse

rendering of spacious courtyard between two tall plant-covered buildings

rendering of people sitting at tables in room with glass walls

In addition to an expansive green roof, the buildings will feature updated wave-like facades with balconies large enough to accommodate trees and private garden spaces for residents. The building envelopes will be also be optimized for airtightness, insulation and passive solar conditions. The project aims to produce more energy than it consumes and will include a solar photovoltaic and thermal roof, a mini-biomass plant on-site and a co-generation system with rapeseed oil. Rainwater harvesting systems and gray water recycling will also be implemented.

+ Vincent Callebaut Architectures

Images via Vincent Callebaut Architectures

rendering of balcony filled with plants