Belgian firm Atelier Vens Vanbelle has created a stunning guest home for a client who works in the film industry. Located in the Uitbergen region of East Flanders, the Alex Guesthouse boasts an eye-catching design comprised of a unique curved volume made out of prefabricated timber and clad in corten steel.

Continue reading below
Our Featured Videos

round building with to levels

steel-clad building tucked into natural landscape

Tucked into a wooded area of a private yard, the guesthouse sits on a slightly-raised hill, overlooking the main home on one side and a dense forest on the other. The property belongs to an executive in the film industry who tasked the Belgian architects to create a unique space to accommodate international guests. Comprised of a main cabin-like area with living space and one bedroom, the compact structure also houses a bar and cinema for entertaining.

building with stacked curved volumes

round building clad in corten steel

Related: Old ruins are transformed into a cozy, off-grid guesthouse in France

Prefabricating the materials off-site enabled the architects to reduce the project’s construction time and costs, as well as reduce the home’s impact. Additionally, the natural materials used in its construction not only allow the structure to blend perfectly into its peaceful natural surroundings, but also reduced the project’s overall environmental footprint.

compact interior space clad in blond timber

compact living space with dinette set

Inside the whimsical guest home, visitors will find a bright and airy space, with minimal furnishings. With walls lined in varying exposed layers of LVL wood, the interior has a modern cabin-like aesthetic. The fun space is flooded with natural light thanks to a massive circular window.

bedroom with large round window

shot of view from bottom of spiral staircase

On the ground floor, the main living area, along with a combo kitchen and dining room make up the central living space, with the large bedroom off to the side. The guest home also has a basement space below and a watchtower above. The basement is set up with a quaint entertainment space, complete with a bar and film-viewing room with ample seating. Working upwards through the home, a spiral staircase wraps upwards to the watchtower that leads out to an open-air outdoor space to take in the views.

+ Atelier Vens Vanbelle

Via Design Boom

Photography by Tim Van de Velde