Danish architecture firms Lendager Group and TREDJE NATUR want to prove that building tall doesn’t need to come at the cost of the environment or human comfort. That’s why the two firms teamed up to design CPH Common House, a proposal for the world’s first upcycled high-rise in the Ørestad area of Copenhagen. Draped in greenery, the stepped building would be built from upcycled materials “to an unprecedented extent” for an estimated 1,174 tons of carbon emission savings in the building phase.

Continue reading below
Our Featured Videos

rendering of terraced apartment building with roof terraces

Designed to raise the bar for sustainable high-rises in the future, the CPH Common House is a proposal commissioned by SOLSTRA Development – Bellakvarter A/S, but it was not chosen for construction. The conceptual project serves as a springboard for eco-friendly developments in the future. “With CPH Common House, we propose the world’s first upcycled high-rise building,” the architects explained. “We show how to build high and dense without losing the connection to the history, context and human scale. Strategies on sustainability and circularity are incorporated in the project from the first sketch.”

rendering of greenery-filled rooftop terraces

rendering of people walking by building topped with plants

The CPH Common House puts a new sustainable spin on the classic Copenhagen courtyard building by introducing a larger courtyard and a dramatically staggered design that lets greater amounts of natural light into the apartments and creates room for terraced green spaces. The architects proposed using 17,577 tons of upcycled waste to create a resource-efficient building that includes recycled tiles and concrete with brick fractures, recycled window frames reused as wood paneling and recycled wood floors.

Related: Ecovillage in Copenhagen strives to meet all 17 Sustainable Development Goals

close-up of staggered roof terraces covered in plants

rendering of roofs covered in plants

To create connection with the existing urban fabric, the CPH Common House draws elements from the traditional perimeter block and activates the streetscape with 30,000 square meters of commercial space located at the building’s base. The landscaped terraces and the expansive courtyard near the base of the building create communal meeting spaces for the community, while residents would also enjoy access to private roof terraces from their apartments. Rainwater would be harvested and reused for irrigation.

+ Lendager Group

+ TREDJE NATUR

Via ArchDaily

Images via TREDJE NATUR