This gorgeous visitor center in China was inspired by Mongolian yurts. Architecture firm HDD combined locally sourced stone and wooden beams to create a multi-functional space where local children can play and read. The Mulan Weichang Visitors Center also offers overnight accommodations and a great spot for astronomy enthusiasts to observe the night sky, all nestled within the stunning Mongolian grasslands.

Mulan Weichang Visitors Center, yurts, China, Mongolia, HDD Architecture, visitor center, green architecture, wooden beams, locally sourced materials, natural light, library, low-e glass

The building is located in the northeast of Hebei province, an area connected to inner Mongolia grasslands where ancient Chinese emperors used to hold autumn hunting festivals. Blending into its grassy surroundings, the building resembles the traditional Mongolian yurt. This layout creates a series of round, semi-public spaces that fit perfectly with the modern lifestyle.

Mulan Weichang Visitors Center, yurts, China, Mongolia, HDD Architecture, visitor center, green architecture, wooden beams, locally sourced materials, natural light, library, low-e glass

Related: A Firsthand Look at the Magnolia 2300 Yurt – the First Energy Star Home in British Columbia

The middle of the library is a sunken living space, and the kitchen and dining area located off to the side. Large windows fill the interior with natural light and offer views of the landscape. This openness toward the exterior dominates every corner of the interior, including the bathroom.

Mulan Weichang Visitors Center, yurts, China, Mongolia, HDD Architecture, visitor center, green architecture, wooden beams, locally sourced materials, natural light, library, low-e glass

Mulan Weichang Visitors Center, yurts, China, Mongolia, HDD Architecture, visitor center, green architecture, wooden beams, locally sourced materials, natural light, library, low-e glass

Related: Trakke Transforms Ancient Yurt into a Packable Round House That Pops Up Anywhere for the Everyday Adventurer

The architects used local materials including old stone and used wooden beams in order for the building to blend seamlessly into its natural surroundings. The main structure of the building is steel framing, combined with triple layered low-e glass panels, while the exterior wooden frames double as an efficient shading system.

+ HDD Architecture

Via Contemporist

Photos by Shengliang Su

Mulan Weichang Visitors Center, yurts, China, Mongolia, HDD Architecture, visitor center, green architecture, wooden beams, locally sourced materials, natural light, library, low-e glass

Mulan Weichang Visitors Center, yurts, China, Mongolia, HDD Architecture, visitor center, green architecture, wooden beams, locally sourced materials, natural light, library, low-e glass

Mulan Weichang Visitors Center, yurts, China, Mongolia, HDD Architecture, visitor center, green architecture, wooden beams, locally sourced materials, natural light, library, low-e glass

Mulan Weichang Visitors Center, yurts, China, Mongolia, HDD Architecture, visitor center, green architecture, wooden beams, locally sourced materials, natural light, library, low-e glass