Zaha Hadid Architects has won an international competition to design Chinese tech giant OPPO’s new headquarters in Shenzhen, China. Defined by the firm’s signature curvilinear features, the new office complex will comprise four interconnected towers with rounded shapes evocative of giant missiles. Wrapped in glass and filled with natural light, the tapered towers will target LEED Gold certification and are expected to break ground later this year, with completion planned in early 2025.

Continue reading below
Our Featured Videos

aerial rendering of rounded towers with glass walls

Since launching its first phone in 2008, OPPO has grown to become China’s leading smartphone manufacturer and the fifth largest worldwide with over 40,000 employees in more than 40 countries. The new headquarters in Shenzhen reflects this meteoric growth and the company’s investment in innovative research with its futuristic design. The architects have developed the architectural design with 3D Building Information Modeling (BIM) and energy management systems to optimize efficiencies.

Related: ZHA completes LEED Gold-targeted building with world’s largest atrium in Beijing

rendering of lounge space with curving green benches and tall ceilings
rendering of people walking on curving platforms with glass walls

Spanning an area of 185,000 square meters, the new OPPO headquarters will reach a height of 200 meters and 42 floors in its tallest tower. Two towers connected by a 20-story vertical lobby will comprise flexible, open-plan office spaces and will be flanked by two external service towers housing vertical circulation. The towers are oriented for optimal views over Shenzhen Bay — a 10th-floor Sky Plaza and rooftop Sky Lab will provide publicly accessible viewing areas — and are tapered inward at the bottom to make room for large civic spaces at street level that will include a landscaped plaza, art gallery, shops, restaurants and a direct link to a nearby subway station.

rendering of observation deck enclosed in glass
rendering of white seating in room with glass walls and ceilings

“Locating the towers’ service cores externally frees the center of each floor from obstructions, providing uninterrupted views throughout the building that will enhance interaction between employees,” the firm explained in a statement. “Large atrium spaces unite all occupants through visual connectivity, helping to foster collaboration between different departments of the company. The abundance of natural light, varied working environments and diversity of routes for staff and visitors to move through the building are all conducive to creative engagement and spontaneity.”

+ Zaha Hadid Architects

Images via Zaha Hadid Architects

rendering of rounded towers with glass walls at night