A challenging hillside site in Mexico City has given rise to Alcázar de Toledo, a luxury residential development designed by Sordo Madaleno Arquitectos to look like an extension of its lush landscape. Embedded into the rugged terrain, the five-unit apartment block is made up of a series of green terraces that zigzag up the slope and provide deep roof overhangs to the bands of glass that wrap around the residences. In addition to its striking and sculptural form, the 5,471-square-meter building also affords spectacular panoramic views of the city.

front view of multistory apartment building with zigzagging green roofs

Completed in 2018, Alcázar de Toledo consists of four levels. The parking spaces are located on the topmost floor that descends via ramp down 5 meters to the reception and lobby with views of a large wooded area as well a water focal point with fountains. The five apartment units are spread out across the remaining floors, with two 500-square-meter properties on the level below parking; a 700-square-meter unit on the floor below; and two more 500-square-meter apartments placed on the lowest level. The different sizes of each unit translate to different programming and range from two to four bedrooms. A pool, spa, gym, terrace, dressing rooms and bathrooms are located on the second level from the bottom.

view from ground up to zigzagging apartment building lit up at night

green roof with city views

“The architectural concept is based on a linear element, which folds itself over the topography in a right-angled zigzag shape,” the architects explained. “Each fold responds to different needs and contains the spaces for the five departments, with large terraces, amenities and parking. This resulting piece of four levels, as it adapts to the ground, is transformed into a structure element (like a wall or slab) or an open plaza or terrace. A solution that creates an elegant and subtle shape with a clear horizontality between the native vegetation of the context.”

Related: A lush rooftop oasis flourishes on this renovated Art Deco townhouse in Mexico City

zigzagging landscaped terraces on an apartment building

aerial view of apartment with multiple green roofs

Natural light and ventilation are maximized through the interiors, which all feature tall ceilings, open-plan common areas and full-height glazing shaded by the overhanging green roofs. Rainwater is also harvested, treated and reused on site for irrigation. The rainwater cistern is located beneath the building.

+ Sordo Madaleno Arquitectos

Photography by Jaime Navarro via Sordo Madaleno Arquitectos