Gallery: Brilliant Garage Apartment Maximizes Space With Custom Multi-F...

 
The garage renovation was designed by PATH Architecture to create a versatile space for the client that could be used as a guesthouse, an apartment, an artist’s space, or a yoga studio.

The garage renovation was designed by PATH Architecture to create a versatile space for the client that could be used as a guesthouse, an apartment, an artist’s space, or a yoga studio. An updated garage with a warm wooden interior sits at ground level with a studio apartment above accessed via an external staircase and a deck. The interior is naturally daylit with large windows on the south and west sides and shaded with a large roof overhang. The ADU, which meets the City of Portland’s accessory dwelling unit (ADU) design standards, completes the backyard that includes a courtyard, hot tub and outdoor kitchen.

A steeply pitched roof on one side limited the apartment in terms of space, so PATH worked with Phloem Studio and Earthbound Industries to design custom built-ins and furniture from rift sawn white oak to maximize it. Fitted into the north side of the apartment are a series of low and deep cabinets as well as a desk and a built-in couch. Under the desk fits a full size dining table and four chairs that can be pulled out into the middle of the room for work or guests. The couch pulls out into a bed and extra cushions and bedding can be stored behind the wall. A bathroom is tucked behind the kitchen and ample storage makes the space feel open and inviting despite the limited size of the apartment.

+ PATH Architecture

+ Phloem Studio

+ Earthbound Industries

Via Core 77

Images ©PATH Architecture and Phloem Studio

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?