Alventosa Morell Arquitectes, Alventosa Morrell, Barcelona, narrow lot, skinny house, narrow house, maximize natural light, natural light, noise buffer, day-lit home,

Located in Nou Barris, Barcelona, the 55-foot-long site was a challenge not only because of its size and relation to the adjacent buildings, but also because of the extremely noisy surroundings. Thus, the starting point for Alventosa Morell was to create a design that minimized the amount of noise that entered the house while maximizing natural light. As a result, the home is divided into two zones: the areas used at night, such as the bedrooms, are located near the front of house, and the communal areas more commonly used during the day are placed at the rear of the house away from the street.

Related: Super Skinny Horinouchi House Reaches the Pinnacle of Space Management in Japan

To maximize privacy and create a noise buffer, the street-facing facade is mostly covered up with large wooden panels, save for two balconies on the second and third floor. In contrast, the rear of the home is open to the outdoors and natural light through large sections of glazing and timber shutters. The interior is mostly whitewashed to reduce the need for artificial lighting and is complemented by wooden accents and stone tiling. An open-tread timber staircase connects the four floors.

+ Alventosa Morell Arquitectes

Images © Adrià Goula