Gallery: Award Winning Tasmanian Addition Harvests Rainwater and Sunlig...

 
The interior of the main house has received a major overhaul as well, retaining only the timber roof.

The project involved a complete reorganization of an existing dwelling and the addition of a new living room, veranda, courtyard and garage. The beautiful home is located on Trial Bay and the most intriguing room is called the Channel Room, which overlooks D’Entrecasteaux Channel. Constructed out of precast concrete, the Channel Room is sturdy, robust and employs four windows – one for each facade. Each window acts as a camera lens and is adjusted to the subject, view and light.

The existing part of the home has a traditional gable roof, of which the beautiful interior timber ceiling was retained. A large portion of the existing home was refinished with Celery Top Pine, a local Tasmanian hardwood. Double glazed sliding timber windows were added to encourage cross breezes and natural ventilation, while solar collectors and solar hot water heating were installed on the roof. Solar passive design helps warm the home when the sun is at low angles during the winter and rainwater is harvested for use on the property.

WHY THIS MATTERS:

Homes can save a ton of energy by employing the elements – like sun and rain – to do the work of heating and cooling, and watering plants. This home is a great example of passive design as well as of adding to and refurbishing an existing structure instead of building a completely new one.

+ James Jones of Architectus

+ HBV Architects

Via ArchDaily

Images ©Ray Joyce

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >