Gallery: Belgian Brewery Transformed into Modern Housing Project for Ar...

 
Bright new walls are added to enliven the space.

The architects sought to integrate as much of the original architecture and structural elements of the former Hallemans brewery as possible into the new design. In order to infuse the historic space with more daylight, parts of the north and south walls were blown out and new windows and skylights were added. An entire new contemporary wing was also built to increase the square footage and provide some necessary modern amenities. This zinc-clad tower, which stands above the rest of the buildings in the area, contains the elevator. Access to each apartment is provided by outdoor bridges and staircases.

The renovation of the brewery resulted in 31 open, loft-like apartments with no interior walls except for the bathroom. The open floor plan of each apartment allows the residents the flexibility to define their space according to their needs. Each apartment has views and windows in two directions (towards the water and the city) and operable windows for natural ventilation. Outdoor circulation encourages interaction amongst the residents, and the former smoke stack was converted into a barbecue for outdoor gatherings. A domestic hot water system has been installed on the roof for use throughout the building. The project began in 2003 and was completed in 2010.

+ L’Escaut

+ Atelier Gigogne

Via Designboom

Images ©Marc Detiffe

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


2 Comments

  1. lazyreader September 6, 2011 at 10:40 am

    The building on the left is and will be architecturally superior to the one on the right. It looks like a chrome plated hernia. If your dog had a tumor like this the vet would just shake his head and put him to sleep. Irony aside the design of this new building follows the behavior patterns of cancer, invade and destroy the original host organism. It’s window configuration reminds me of cheese grater assembled in China by blind orphans the arbitrary placement of windows so pathetic, it follows the practice of a dartboard…..throw a window and hope it lands.

  2. bluesbeat August 31, 2011 at 5:29 am

    An interesting project promoting artists.

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home